Cонячна енергетика в Європі та країнах MENA

В травні-липні 2022 року спеціалістами групи компаній Авенстон було виконано детальне аналітичне дослідження поточного стану та перспектив розвутку ринку сонячної енергетики для країн Європи, Північної Африки та Близького Сходу. Ця робота виконувалась в рамках консалтингового договору з замовником та ставила на меті визначення найбільш привабливих ринків для подальшого інвестування в найближчі 6-18 місяців.

В рамках проведеного дослідження було ретельно вивчено інвестиційні можливості щодо проєктів utility-scale сонячних електростанцій у вибраних країнах за наступним набором критеріїв: 

  • Динаміка зростання ринку відновлюваної енергетики.
  • Національні зобов’язання та цілі країн у сфері сонячної енергетики.
  • Рівень потенційної генерації електроенергії.
  • Характер діючих та перспективних механізмів державної підтримки.
  • Потенційний ціновий діапазон продажу електроенергії.
  • Індекси Doing Business та Corruption Perception.
  • Фінансові показники (IRR, payback period, LCOE).
  • Експертні оцінки, тощо.

В результаті нами було виявлено кілька загальних тенденцій, які є вірними для більшості розглянутих країн. Серед іншого, можливо зробити висновок, що в умовах зниження вартості технологій та різкого зростання цін на енергію для кінцевих споживачів дедалі популярнішими стають прямі договори про купівлю електроенергії між виробниками та споживачами електроенергії.

Корозія рамок сонячних модулів

В статті розглянуто вплив гальванічної корозії на опорні конструкції і рамки сонячних модулів та визначено методи, які дозволяють мінімізувати це негативне явище.
Дізнатися більше

ВДЕ та ринок електроенергетики – напередодні 2020 року

Ринок електроенергетики України перебуває в стані важливих змін, що передують глибинним трансформаціям у застосуванні «зеленого» тарифу для галузі ВДЕ в 2020 році. В якому стані наразі перебуває сектор ВДЕ України? Що сприяє та що заважає розвитку цієї галузі енергетики? Чи вповні Україна готова до енергетичної транзиції та декарбонізації енергетики?
Дізнатися більше

Варіанти виконання BIPV систем

Зростає кількість власників будинків, які зацікавлені в переході відновлювані джерела енергії. Використання BIPV сонячних систем для заміни традиційних будівельних матеріалів надає нові можливості для поєднання ВДЕ та архітектурних рішень.
Дізнатися більше

Контроль потужності для промислових сонячних електростанцій

Контроль реактивної потужності можна вважати однією з найменш досліджених проблем в фотоелектричній промисловості, він може дати ключ до значного збільшення прибутку власників промислових сонячних електростанцій.
Дізнатися більше