Енергореформа опублікувала інтерв’ю з керівником компанії Авенстон

Сонячна енергетика в Україні розвивається дуже стрімко: сумарна встановлена ​​потужність введених в експлуатацію сонячних електростанцій протягом 2017 року перевищила 250 МВт. За неповний 2018 рік нова потужність вже більше ніж подвоїлася. Але для довгострокового планування інвесторам необхідні чіткі і стабільні правила гри. У парламенті зараз зареєстровано 8 законопроектів, що регулюють перехід до аукціонів. Однак формування консолідованої позиції по ним затягується. Йде дискусія навколо механізмів реалізації аукціонів. Для учасників ринку важливо, щоб цей механізм став справедливим для всіх, а не був “виписаний під кількох великих гравців”. Щодо законодавчих змін і про особливості функціонування ринку сонячної енергетики “Енергореформа” поспілкувалася з Дмитром Лукомським, генеральним директором української компанії “Авенстон”.

В інтерв’ю серед іншого йшлася мова про таке:

  • Як вплине на вітчизняних інвесторів сонячної PV генерації зупинка кредитування проектів ЄБРР?
  • Коли будуть введені аукціони. Який з 8-ми зареєстрованих законопроектів прохідний, та на яких важливих його змінах наголошує Асоціація сонячної енергетики України?
  • Як змінювалась стратегія розвитку компанії в умовах відсутності чіткої стратегії розвитку ВДЕ в Україні?
  • При якій ціні за вироблену е/е розвивати сонячну PV генерацію в Україні може втратити сенс?
  • До яких змін готуються вітчизняні інвестори в зв’язку з впровадженням в 2019 році нового ринку електроенергії?

До вашої уваги декілька цитат з розмови:

  • “В цьому році буде введено в експлуатацію в 2 рази більше потужностей PV в Україні ніж в минулому”;
  • “Аукціони для розвитку ринку дуже важливі. Але не менш важливим є те, який механізм буде закладено в проведення аукціонів. Бо в одному із законопроектів внесок учасника має становити 50 тис євро за МВт для участі в аукціоні. Наразі середній розмір проекту в PV – 10 МВт. Скажіть, скільки українських компаній зможуть взяти і витягнути з обороту 0,5 млн.євро? Це зупинить середній і дрібний бізнес в цьому секторі”;
  • “В світі відбувається зміна парадигми виробництва і споживання енергії. Виник термін prosumer. Це коли створюються т.з.в. кластери чи селища, які поєднують споживання і виробництво, продаж та закупівлю з енергосистем. Таким чином знімається проблема балансування”.

Компанія Авенстон входить в топ-10 вітчизняних EPC-контракторів і надає послуги генерального підряду при будівництві промислових сонячних електростанцій. Ми займаємося проектуванням, постачанням обладнання, виконуємо будівельно-монтажні та пусконалагоджувальні роботи, а також надаємо послуги з супроводу експлуатації сервісного обслуговування комерційних сонячних електростанцій. Група компаній Авенстон побудувала десятки наземних і дахових сонячних електростанцій загальною потужністю понад 100 МВт, накопичивши великий досвід в даній сфері.

Фактори привабливості української сонячної енергетики для іноземних і вітчизняних інвесторів

Україна - одна з небагатьох країн в Європі, в якій діє відносно високий зелений тариф, за яким держава викуповує всю електроенергію, вироблену на сонячних електростанціях.
Дізнатися більше

До питання розвитку альтернативних джерел енергії

У сьогоднішніх реаліях зростаючих глобальних енергетичних проблем все більш актуальними стають питання переходу до альтернативних джерел енергозабезпечення.
Дізнатися більше

Основи сонячної енергетики для бізнесу

Комерційні сонячні електростанції можуть реально змінити ваш бізнес. Якщо ви шукаєте енергоефективну альтернативу, щоб скоротити рахунки за електроенергію, сонячна енергія може стати хорошим вибором.
Дізнатися більше

Використання діаграми Ганта для проектування і будівництва сонячних електростанцій

Графік проекту - важливий інструмент управління будівництвом об'єкта сонячної енергетики. Він дозволяє менеджеру проекту планувати доставку обладнання та матеріалів на будівельний майданчик, синхронізувати роботу перевізників і субпідрядників. Він важливий для моніторингу процесу будівництва і витрат за проектом, графік дає можливість передбачити і запобігати можливі затримки. Використання графіка проекту набагато ефективніше, ніж просто список-календар заходів
Дізнатися більше