Сонячне прогнозування в Україні

Встановлена ​​потужність сонячних електростанцій в Україні зростає дуже швидко та у 2020 році вже перевищує 5 ГВт. За два роки (від початку 2018 р.) цей показник збільшився на 4 ГВт, що обумовлено зниженням витрат на фотоелектричні технології, а також вигідною пільговою тарифною схемою.

 Рис. 1. Рівень сонячної радіації та розподіл потужностей ВДЕ по території України. Джерело: УКРЕНЕРГО.
Рис. 1. Рівень сонячної радіації та розподіл потужностей ВДЕ по території України. Джерело: УКРЕНЕРГО.

Рівень сонячної радіації в Україні

Рівень сонячної радіації в Україні значний, але найвищий на півдні країни. У південних регіонах щорічне сонячне випромінювання становить понад 1500 кВт на квадратний метр. Однак щодня над Україною спостерігаються значні хмарні масиви. Найчастіше вони провокуються системами низького тиску, інтенсивність яких найвища у зимові періоди.

Наочний приклад того, як рух теплого та холодного повітря впливає на мінливість погоди, стався в останній тиждень лютого цього року, коли потужна погодна система принесла розсіяні дощі та сніг в регіон (рис.2).

Рис.2. Система низького тиску та холодний фронт, що пройшли через центральну та східну Європу у кінці лютого 2020 року.
Рис.2. Система низького тиску та холодний фронт, що пройшли через центральну та східну Європу у кінці лютого 2020 року.

Погодні системи значно впливають на доступність сонячної радіації. Це означає, що змінюється вихідна потужність сонячної електростанції та кількість виробленої електроенергії протягом дня. Оскільки Україна постачає все більше електрики від сонця у свою національну мережу, все важливішим стає прогнозування зміни у виробленні електроенергії від годин до днів наперед.

Прогнозування зміни кількості енергії, що генерується з випередженням часу на кілька годин називають сонячним прогнозом. Цей тип технологій має важливе значення для успішної інтеграції енергосистем України при збільшенні частки відновлюваної енергетики. Точні прогнози можуть допомогти у визначенні вартості електрики на добу вперед, а також у збільшенні ставок, зниження дисбалансу або штрафів. Точні сонячні прогнози протягом дня потрібні для оцінки можливих змін у кількості виробленої електроенергії для повторних заявок від операторів сонячних активів. Крім того, це важливо для балансування поставок електроенергії у національну мережу, включаючи мінімізацію кількості відключених установок.

Оптимальні для України методи сонячного прогнозування

Як вже обговорювалося раніше, є кілька видів технологій, які можуть давати сонячні прогнози для українських сонячних електростанцій. Використовуючи комбінацію цих технологій, можна створити прогноз потужності або прогноз сонячного випромінювання.

Прогноз сонячного випромінювання фокусується безпосередньо на моделюванні сонячної радіації, зазвичай це перетворення супутникових зображень в оцінку радіації. Потім оператор сонячної електростанції може використовувати данні прогнозу для створення своїх власних прогнозів енергії та використовувати модель фотоелектричної потужності. Такий підхід може бути успішним, але вимагає потужних внутрішніх можливостей, тому що перетворення від випромінювання до потужності є надзвичайно нелінійним, а вплив погодних умов — численним.

Сервіси прогнозування сонячної енергії використовують специфікації фотоелектричних установок для створення прогнозу виробленої енергії. Вони найчастіше використовують прогнози сонячного випромінювання поряд з вимірами можливостей фотоелектричної електростанції за допомогою програм з моделювання потужності фотоелектричних систем. Підсумкова оцінка величини сонячної енергії надається безпосередньо власнику або оператору сонячної ферми.

Майбутнє сонячного прогнозування в Україні

В Україні нове законодавче регулювання підвищує вимоги до прогнозування сонячної енергії, особливо прогнозування на добу вперед. Найбільш важливими в алгоритмі успішного та точного прогнозування сонячної енергії в Україні є наступні пункти:

  1. Використання різних погодних моделей, щоб охопити всі можливі варіанти;
  2. Збільшення точності програмного моделювання погоди за допомогою вивчення їх систематичних помилок у прогнозуванні хмарності та радіації;
  3. Точне моделювання потужності на основі технічних характеристик обладнання електростанції та її виробничих даних за останні місяці або роки.

Відновлюваній енергетиці України сьогодні дуже не вистачає сервісів по оперативному моніторингу локальних погодних умов та прогнозуванню рівня сонячної радіації в режимі он-лайн. Єдиний метод, що застосовується сьогодні, — це персистентний метод, заснований на аналізі статистичних даних, зібраних за кілька років генерації, з урахуванням даних поточної генерації. Який непогано себе зарекомендував при оцінці річної генерації, але в умовах змінення клімату, точність персистентного методу значно впала.

Нашій країні ще належить створити систему автоматизованої обробки та передачі даних про погодні умови та про прогнозовану генерацію. Також неодмінним етапом успішного розвитку ринку є прийняття правил узгодженої генерації та розробка механізму прогнозування кількості спожитої енергії локальними мережами. Та багато іншого.

***

Компанія АВЕНСТОН вже понад 10 років виводить на етап комерційної експлуатації сонячні електростанції. Ми напрацювали великий досвід у проєктуванні, будівництві та обслуговуванні СЕС в Україні та у світі. Наш конструкторський відділ ретельно опрацьовує деталі кожного проєкту з урахуванням всіх завдань, поставлених клієнтом. На нашому сайті ви можете ознайомитися з портфоліо реалізованих проєктів та детально почитати про послуги, які ми надаємо.

 

Ключові напрямки діяльності Авенстон

Промислові сонячні електростанції

Будуємо мережеві промислові сонячні електростанції для продажу електроенергії в мережу по договорам PPA та через систему аукціонів. Наземні сонячні електростанції "під ключ" - проєктування, генпідряд, підключення до мереж.
Дізнатися більше

Комерційні сонячні електростанції

З 2010 року виконуємо повний комплекс робіт по розробці проєктів, будівництву та сервісному обслуговуванню сонячних фотоелектричних електростанцій всіх типів. Величезний практичний досвід будівництва сонячних електростанцій для бізнесу.
Дізнатися більше

Плавучі сонячні електростанції

Ми пропонуємо всі необхідні послуги та інноваційні рішення для впровадження плавучих сонячних електростанцій (FPV) в Європі та на Близькому Сході. Технічні консультації, проектування та послуги EPC під ключ.
Дізнатися більше

Системи накопичення електроенергії

Повний спектр послуг по впровадженню технологій зберігання енергії (BESS) для сонячних електростанцій та інших об'єктів ВДЕ, промисловості і комерційного сектора. Проєктування, будівництво та введення в експлуатацію систем накопичення енергії.
Дізнатися більше

Обладнання для сонячних електростанцій

Авенстон має багаторічний досвід у постачанні обладнання і матеріалів на будівельні майданчики проєктів ВДЕ. Вартість обладнання та вибір оптимального графіка доставки можуть бути ефективно оптимізовані фахівцями нашої компанії.
Дізнатися більше

Системи резервного живлення та ДБЖ

Надаємо послуги з встановлення сучасних джерел безперервного та резервного живлення для комерційних підприємств. Проєктування, встановлення і сервіс ДБЖ малої та середньої потужності. Резервні системи електропостачання.
Дізнатися більше

Експлуатація і сервіс сонячних електростанцій

Подовжуємо термін служби об'єктів ВДЕ, збільшуємо їхню прибутковість, оптимізуємо продуктивність та експлуатаційну доступність, знижуємо операційні витрати. Планове та позапланове технічне обслуговування, гарантія, сервіс.
Дізнатися більше

Додаткові інжинірингові послуги

Авенстон надає окремі послуги, повʼязані з технічними аспектами реалізації проєктів в галузі відновлювальної енергетики: моделювання, техніко-економічне обгрунтування, проєктування, монтажні та електромонтажні роботи.
Дізнатися більше