Місцева складова для української сонячної енергетики

Коментар Дмитра Лукомського з приводу правила «місцевої складової». Думку експерта було висловлено протягом вступного слова під час проведення енергетичних дебатів на тему «Чи необхідно правило «місцевої складової» для розвитку сонячної енергетики в Україні?».

В першу чергу я хочу відзначити той факт, що на сьогодні сонячна енергетика в усьому світі все ще залишається галуззю, регульованою швидше державою, ніж законами і механізмами вільного ринку. Відповідно, і розглядати її потрібно в такому контексті. Я вважаю, що якщо держава підтримує і стимулює будь-яку галузь, яка без такої підтримки була б нежиттєздатна, то вона має повне право вводити певні обмеження. Особливо якщо ці обмеження спрямовані на досягнення конкретних позитивних цілей. Для вітчизняної сонячної енергетики такими цілями є або можуть бути:

  • забезпечення енергетичної безпеки держави в довгостроковій перспективі;
  • залучення інвестицій в країну або окремі регіони;
  • створення додаткових робочих місць і підвищення попиту на висококваліфіковану робочу силу;
  • збільшення відрахувань до місцевих і державного бюджету;
  • вплив на розвиток таких суміжних галузей як металургія, машинобудування, приладобудування, інформаційні технології;
  • стимулювання розвитку науки і профільної освіти.

Але очевидно, що до питання держрегулювання завжди потрібно підходити з обережністю, тому що при неправильному плануванні і реалізації воно може дати негативний ефект, який зведе «нанівець» всі очікувані вигоди. У світі вже були приклади, коли преференції місцевим компаніям на зароджуються ринках альтернативної енергетики приводили до «завмирання» цих ринків навіть при відносно високому і привабливому «зелений» тариф. Мені здається, що уникнути проблем можна тільки в тому випадку, якщо державне регулювання залишає місце для функціонування механізмів вільного ринку. Тобто будь-які діючі обмеження повинні залишати можливість існувати великій кількості компаній, які будуть вільно конкурувати і пропонувати якісну продукцію або послуги за розумну вартість. Крім того, дуже важливим фактором є прогнозованість і прозорість існуючих заходів щодо стимулювання галузі. Ні для кого не секрет, що бізнес дуже чутливий до частих змін правового поля, і ці зміни є для нього факторами підвищеного ризику.

Що стосується ринку сонячної енергетики, то в Україні зараз діють два важливих обмеження, які безпосередньо стосуються правила «місцевої складової». По-перше, для отримання «зеленого» тарифу в будь-якому проекті альтернативної енергетики повинен бути заданий законом відсоток сировини, матеріалів, основних засобів, робіт та послуг українського походження. По-друге, для сонячних електростанцій діє ще одна додаткова умова – використовувати тільки сонячні модулі із заданою питомою часткою матеріалів і сировини вітчизняного виробництва. І мова тут вже не йде про роботах чи послугах, а виключно про сировину і матеріали.

У разі першого обмеження я не бачу в ньому нічого принципово поганого. В Україні вже зараз є досить велика кількість компаній, які виробляють різноманітну продукцію і надають різні послуги, які цілком задовольняють цьому обмеженню. Так, держава накладає на галузь певні рамки, але ринок все одно залишається відносно вільним. Що ж стосується другого обмеження, то ось його я вже вважаю абсолютно несвоєчасним. Це обмеження ще не вступило в силу і є не до кінця формалізованим. В даний час в Україні існує кілька компаній, продукція яких могла б теоретично задовольнити цього обмеження. А це вже схоже на якусь умовну «монополізацію» ринку.

Підводячи підсумок, хочу ще раз підкреслити, що принципово правило «місцевої складової» має повне право на існування, але тільки в тому випадку, якщо галузь сонячної енергетики продовжує в цілому працювати у відповідність з ринковими механізмами, а правове поле є зрозумілим, відносно стабільним і передбачуваним.

Шлях Європи до чистої енергії

Енергетична криза в Європі та зростання кліматичних амбіцій відновили імпульс серед політиків до диверсифікації та декарбонізації енергетичної системи.
Дізнатися більше

Біоенергія: минуле, сьогодення і майбутнє

Біоенергія відіграє важливу роль у багатьох сценаріях низьковуглецевого розвитку і може бути особливо корисна в секторі транспортних перевезень на великі відстані. Розширена роль біоенергії залишається предметом дискусій, а іноді й суперечок щодо стійкості виробництва і використання.
Дізнатися більше

Дешева електроенергія від сонячних батарей

Поточні ціни на фотоелектричне обладнання (сонячні модулі, інвертори, тощо) та кліматичні умови України дозволяють отримувати дешеву та екологічно чисту електроенергію за допомогою сонячних електростанцій.
Дізнатися більше

ReneSola: висока продуктивність та стабільна потужність

Фахівці компанії Авенстон провели дослідження, в процесі якого порівняли основні характеристики фотомодулів виробництва десяти найбільших світових виробників, представлених на ринку України.
Дізнатися більше