Дмитро Лукомський про основні тенденції в галузі

Ми продовжуємо публікацію експертних коментарів Генерального директора АВЕНСТОН Дмитра Лукомського, наданих блогу Energy Club. Цього разу Дмитро Васильович продовжує аналізувати визначальні чинники розвитку сонячної енергетики України та розповідає про основні тенденції в галузі.

Коментар Генерального директора АВЕНСТОН Дмитра Лукомського:

«Вже сьогодні побудувати сонячну електростанцію для задоволення власних потреб без передачі електроенергії у загальну мережу на великі відстані значно простіше з точки зору технічної складової такого об’єкта. Крім того, це спрощує багато етапів пов’язаних з узгодженням та отриманням різних ліцензій. Все це веде до зниження капітальних інвестицій у проєкт, роблячи його цікавішими з точки зору окупності та повернення інвестицій.

Очевидно, що, з одного боку, таких проєктів з кожним роком буде ставати в Україні все більше. Але, з іншого боку, їх потужність буде не така велика, як потужність торішніх проєктів. Тобто ми вже не побачимо нові сонячні електростанції на десятки або сотні мегаватів. Швидше за все нові об’єкти будуть мати потужність на сотні кіловатів. Таких проєктів буде досить багато, що призведе до трансформації галузі сонячної енергетики в Україні. Зміниться профіль інвесторів, зміняться економічні показники проєктів, але я впевнений, що розвиток галузі не зупиниться.

Єдиний момент, який залишається під питанням — як швидко відбудуться зміни та що буде визначати розвиток ринку найближчий рік, півтора, два. Ось ця проблематика зараз активно обговорюється. На жаль, сигнали, що ми отримуємо від держави, не завжди відповідають очікуванням гравців галузі. Деякі пропозиції є навіть жорсткішими, ніж це обговорюється на круглих столах із залученням профільних асоціацій, громадських об’єднань, бізнес-асоціацій і т.д.

Ці моменти на сьогодні істотно стримують та уповільнюють наш розвиток. Але ми сподіваємося, що «голос розуму» та тверезий економічний розрахунок візьмуть гору. І ті рішення, які будуть прийняті, ті нові зміни у законодавстві, які ми побачимо у найближчі місяці, я сподіваюся, не зупинять розвиток галузі, а тільки скорегують його у правильному напрямку! Який буде вигідним як державі, так і громадянам, і компаніям, які займаються бізнесом у цій сфері»

Про Energy Club. Інформаційно-аналітична платформа Energy Club — майданчик для комунікацій фахівців енергетичного ринку України та налагодження діалогу між бізнесом та державою. Цей амбітний проєкт був заснований у 2016 році, щоб допомагати бізнесу втілювати передові проєкти альтернативної енергетики. Дмитро Лукомський про Energy Club: «В рамках заходів клубу нові учасники знаходять потенційних партнерів та однодумців. У дискусіях під час зустрічей народжуються варіанти розв’язання проблемних питань щодо ведення бізнесу, зокрема податкової системи, дозвільних процедур; вигострюються законодавчі правила роботи енергоринку».

Шлях Європи до чистої енергії

Енергетична криза в Європі та зростання кліматичних амбіцій відновили імпульс серед політиків до диверсифікації та декарбонізації енергетичної системи.
Дізнатися більше

Калькулятори генерації сонячної електростанції

У даній статті ми розглянемо необхідність і доцільність використання такого популярного інструменту як "Калькулятор сонячних електростанцій" або "Калькулятор сонячних батарей"
Дізнатися більше

Сонячні електростанції типу “Схід-Захід”

У даній статті проведений детальний аналіз способу орієнтування сонячних панелей у складі СЕС одночасно на схід та захід, включно з визначенням їх переваг та особливостей.
Дізнатися більше

Сонячні панелі за технологією гетеропереходів (HJT)

Технологія гетеропереходів (HJT) є давно відомим методом виробництва сонячних панелей, який активно набрав обертів за останнє десятиліття. Наразі ця технологія є одним з найкращих варіантів для сонячної промисловості для підвищення ефективності та потужності до найвищого рівня.
Дізнатися більше